Lektor Koktejlového kurzu, Bc. Adam Navrátil, dovedl svou vlastní Navrátilovu pálenici ke stému výročí!

Blog, 21. ledna 2023 (Bc. Jakub Orel)

Dneska pro vás mám v rámci novinek velmi milou zprávu. Jak víte, Adam se po studiích na střední a vysoké škole začal věnovat gastronomii úplně naplno. Pracoval rok v hotelu Radisson Blu Hotel & Spa, Sligo (Irsko), pak objel Ameriku a svět na třech lodích společnosti Carnival Cruise Lines, celou dobu je barmanem se šejkrem denně v ruce, mezitím vedl restauraci na hotelu Horal ve Velkých Karlovicích a působil jako F&B Manager a později Operations Manager na hotelu Augustiánský dům (Luhačovice).

Posledních deset let je lektorem na Koktejlovém kurzu a znáte ho z Motivačních seminářů. Už toto je opravdu záviděníhodný životopis.

Adam je ale také pátou generací Navrátilů ve vlastní pálenici ve Zlíně, kterou jeho prapraděda František Navrátil založil ve Zlíně v roce 1922. Adam a jeho rodina dovedli tuto tradici ke 100 letům. Slivovice, kterou nyní vyrábějí, je považována za naprostou špičku toho, co můžete koupit v oblasti ovocných pálenek. Proto ji najdete v nejlepších restauracích (vybrali si ji třeba Radek Kašpárek, nebo Jan Punčochář – uvidíte ve videu), i třeba jako závěr michelinského menu, v nejprestižnějších firmách, u sběratelů i milovníků výjimečných destilátů, ale také u lidí, kteří si chtějí dopřát mimořádný zážitek.

Asi není potřeba dodávat, že ta cesta ke stému výročí založení Navrátilovy pálenice nebyla procházka růžovou zahradou. Za těch sto let byla válka, střídali se tam Němci i Rusové, soudruzi pálenici bez náhrady na nějakou dobu znárodnili a pak prodali Navrátilům zpátky, ale přes to všechno se tam jedna věc nikdy nezměnila: u kotle stál vždycky Navrátil a pálil slivovici, na kterou se stály bez přehánění stometrové fronty.

Adam, jeho otec Radek, který pálí 40 let, a Adamův bratr David drží tuto tradici dál. Pálí vlastní značku slivovice, která je čirá, padesátiprocentní a narovinu, i přes to, že není levná, je díky své kvalitě každoročně vyprodaná. Posílám vám video, které trvá 13 minut, ale jsem si jistý, že pokud tomu ten čas dáte, řeknete to, co všichni: že to stálo za to.

Adam je i přes své vytížení stále součástí Koktejlového kurzu. Právě dopálili stou sezónu a už za necelý měsíc Adama opět uvidíte ve školách na kurzech. Kromě 20 let zkušeností barmana (první Show a míchání v roce 2003!), manažerských zkušeností a zahraničních kontraktů je také ten, co když vypráví na Koktejlovém kurzu o výrobě alkoholu, ví, o čem mluví: rukama mu projdou tuny kvasu, umí vypálit slivovici na ohni ze dřeva, správně naředit, nalahvovat a každoročně do sucha vyprodat.

A už brzo naučí vaše studenty míchat koktejly v perfektně vyzdobené učebně, z prémiových surovin a také s naprosto profesionálním přednesem. Asi můžu prozradit, že jeho maminka Radka je učitelka, takže přístup ke studentům má Adam v genech. Řekněte – najdete podobně silnou kombinaci někde jinde?

…a to slibované video je tady: Video YouTube

Máte už zarezervovaný termín na Koktejlový kurz?

Váš kontakt: Bc. Jakub Orel 🦅 barman skupiny Barmani Zlín / tel.: +420 775 031 185 / e-mail: kuba@barmanizlin.cz / www.barmanizlin.cz